Jean Guillou (1930-2019) - un hommage hollandais

Jean Guillou (1930-2019), composer, organist, pianist

Jean Guillou was één van de invloedrijkste Franse organisten van de periode na Dupré. Over zijn veelzijdigheid is al veel geschreven. Een opvallende rode draad in het leven van Jean Guillou was zijn relatie met de Nederlandse orgelcultuur en vice versa.

Herman van Vliet heeft zich zijn leven lang ingezet voor de Franse orgelcultuur en heeft bij Jean Guillou gestudeerd. Maar er gebeurde meer, er ontstond tussen hen een samenwerking die voor zowel Guillou zelf als voor Herman van Vliet én zijn label Festivo bepalend is geweest.

Op deze site kunt u kennismaken met de vruchten van hun samenwerking die duurde van 1978-1983: de concerttournees van Jean Guillou in Nederland die iedereen versteld deden staan en de Festivo-uitgaven, die Herman van Vliet en zijn vrouw verzorgden voor Guillou, die internationaal in de prijzen vielen, zoals de Grand Prix van de Liszt Academie te Budapest.

Ter gelegenheid van de vijfde sterfdag van Jean Guillou worden als eerbetoon alle Guillou-uitgaven van Festivo online beschikbaar gemaakt. Daarnaast vindt u op deze site informatie uit het archief van Herman van Vliet over Jean Guillou, zoals programmaboekjes, recensies, columns, foto’s en meer.

Drie Nederlandse organisten, Bert den Hertog, Jos van der Kooy en Dirk Jan Versluis, hebben speciaal voor deze gelegenheid een bijdrage geschreven. U vindt deze onder tabblad ‘Organisten over Guillou’.

Feedback