Jean Guillou (1930-2019) - un hommage hollandais

Jean Guillou (1930-2019), composer, organist, pianist

Jean Guillou was één van de invloedrijkste Franse organisten van de periode na Dupré. Over zijn veelzijdigheid is al veel geschreven. Een opvallende rode draad in het leven van Jean Guillou was zijn relatie met de Nederlandse orgelcultuur en vice versa.

Herman van Vliet heeft zich zijn leven lang ingezet voor de Franse orgelcultuur en heeft bij Jean Guillou gestudeerd. Maar er gebeurde meer, er ontstond tussen hen een samenwerking die voor zowel Guillou zelf als voor Herman van Vliet én zijn label Festivo bepalend is geweest.

Op deze site kunt u kennismaken met de vruchten van hun samenwerking die duurde van 1978-1983: de concerttournees van Jean Guillou in Nederland die iedereen versteld deden staan en de Festivo-uitgaven, die Herman van Vliet en zijn vrouw verzorgden voor Guillou, die internationaal in de prijzen vielen, zoals de Grand Prix van de Liszt Academie te Budapest.

Ter gelegenheid van de vijfde sterfdag van Jean Guillou worden als eerbetoon alle Guillou-uitgaven van Festivo online beschikbaar gemaakt. Daarnaast vindt u op deze site informatie uit het archief van Herman van Vliet over Jean Guillou, zoals programmaboekjes, recensies, columns, foto’s en meer.

Drie Nederlandse organisten, Bert den Hertog, Jos van der Kooy en Dirk Jan Versluis, hebben speciaal voor deze gelegenheid een bijdrage geschreven. U vindt deze onder tabblad ‘Organisten over Guillou’.

De eerste uitgave van Festivo met Jean Guillou verscheen op 14 december 1978: ‘Jean Guillou in Concert I’. Daarvoor zat Guillou bij Philips, waar bijvoorbeeld zijn epische improvisaties over de maanlanding verscheen (Visions Cosmiques) maar de belangstelling van Philips in het uitgeven van orgelplaten nam in de jaren ’70 behoorlijk af. Ook niet met Herman van Vliet, die daarom besloot het heft in eigen hand te nemen en vanaf 1971 met Festivo LP’s begon uit te geven.

Hieronder de discografie van Jean Guillou op Festivo met de datum van uitgave. Bert den Hertog heeft over deze opnamen een uitgebreide toelichting geschreven.
1. Festivo Criterium 501: Jean Guillou in Concert 1 – 14 december 1978
2. Festivo Criterium 502: Jean Guillou in Concert 2 – 26 juli 1979
3. Festivo Criterium 503: Jean Guillou in Concert 3 – 24 juni 1980
4. Festivo Criterium 504: Liszt by Jean Guillou – 6 april 1981
5. Festivo Criterium 505: Jean Guillou St Bavo Haarlem – 29 juli 1981 (opname 29-11-1980)
6. Festivo Criterium 506: Dupré par/by Jean Guillou – 19 november 1981
7. Festivo Criterium 507: Das Musikalische Opfer 30 juli 1982 (opname 1-12-1980 incl Trumpet Tune Purcell voor de 505)

Festivo-releases with Jean Guillou

Na de uitgave van ‘Das Musicalische Opfer’ was de rek eruit. Nederland stevende af op een recessie waar het eerste kabinet Lubbers in 1982 mee aan de slag ging. Daarnaast was de indruk ontstaan dat Festivo met de vele uitgaven een flink bedrijf was. Zo waren er ook diverse LP’s verschenen met Michelle Leclerc en Daniël Roth en andere organisten waaronder ook Herman van Vliet zelf, die op 5 januari 1982 opzien baarde met een LP volledig gewijd aan onuitgegeven muziek van J.G. Bastiaans, de Nederlandse Mendelssohn.
Maar ondanks de vele LP’s die verschenen (en later CD’s) heeft Festivo altijd bestaan uit twee mensen: Herman van Vliet en zijn vrouw Lieke die altijd rechtstreeks in contact stonden met iedereen die een bijdrage leverde, van de artiest tot de fotograaf, van tekstschrijver tot drukker en, waar het kon, dit zelf verzorgden. Daardoor kon de kwaliteit hoog zijn bij bescheiden oplagen.

Jean Guillou had echter plannen om een integrale Bach op te gaan nemen waardoor er een einde kwam aan de samenwerking tussen Festivo en Jean Guillou. Dat had ook gevolgen voor de activiteiten van de stichting tot bevordering der orgelkunst die een belangrijke gangmaker moest missen. Daar kwam bij dat de stichting steeds minder een beroep kon doen op een belangrijke publiekstrekker voor de andere concerten, namelijk Feike Asma (1912-1984). Dit had tot gevolg dat er vanaf 1983 geen grote tournees meer met Guillou werden georganiseerd. Wel bleef hij met enige regelmaat Nederland bezoeken om een concert te geven, bijvoorbeeld op het Van den Heuvel-orgel in Katwijk dat in 1983 werd opgeleverd. Dat leidde weer tot de bouw van het orgel in de St. Eustache.

Een aantal programma’s uit latere jaren kunt u ook op deze site bekijken.

Feedback