Jeanne Demessieux (1921-1968), organiste & componiste​

Jeanne Demessieux (1921-1968), organiste en componiste

Jeanne Demessieux wist in haar betrekkelijk korte leven – ze werd niet ouder dan 47 jaar – in Frankrijk, in vele Europese landen, in Amerika en Canada de harten van tallozen te veroveren met haar fenomenale orgelspel. ‘Elle vint, elle joua, elle conquit’ – ze kwam, ze speelde, ze overwon’, vatte een muziekredacteur het eens kernachtig samen. Critici kwamen superlatieven tekort om haar muzikaliteit, haar techniek en haar improvisatietalent te beschrijven.
Dat ze verreweg de meeste concerten uit het hoofd speelde – ze ging voor een tournee naar de VS zonder muziekboeken – droeg nog bij aan haar status als uitzonderlijk genie.
Het label Festivo heeft een aantal cd’s met live-opnamen van haar uitgebracht.

Herman van Vliet was een groot fan van Jeanne Demessieux, die hij meer dan eens live hoorde spelen. Hij had graag lessen bij haar gevolgd, maar door haar vroegtijdig overlijden kwam die droom niet uit en week hij uit naar Dupré’s laatste leerling: Jean Guillou en ontwikkelde zich tot een vooraanstaand interpreet van Widor en Guilmant. In de loop der jaren verzamelde Herman documenten over Jeanne: artikelen, krantenknipsels, recensies, wetenschappelijke verhandelingen. Hij was de drijvende kracht achter de heruitgaves van haar opnamen via Festivo. Herman verkreeg diverse stukken uit het archief van concertorganisator Hazelzet na diens overlijden, hier is ook persoonlijke correspondentie bij.

Ter gelegenheid van haar 100e geboortedag wordt op deze site niet eerder gepubliceerd materiaal van Jeanne Demessieux openbaar gemaakt, waaronder een manuscript, nog niet eerder gepubliceerde foto’s en geluidsopnamen. U kunt naar hartenlust grasduinen in de archiefstukken. De site geeft een veelzijdig beeld van een van de grootste organisten uit de 20e eeuw.

Ongetwijfeld is er nog veel meer beschikbaar van en over Jeanne Demessieux: historische opnamen, artikelen, faits divers, etc.
We nodigen u graag uit om uw materiaal via deze site te delen. Mail naar info@hermanvanvliet.com.