Ter gelegenheid van de vijfde sterfdag van musicus Herman van Vliet (1941-2018) verscheen een boekje met bijdragen van enkele collega’s, muziekwetenschappers en oud-leerlingen met de titel ‘Herman van Vliet, Triptiek over zijn betekenis als organist, uitgever en schatbewaarder’
Het boek werd gepresenteerd tijdens het dubbelconcert dat Evan Bogerd en André van Vliet in de Oude Kerk in Amsterdam gaven op 26 augustus 2023 als eerbetoon aan hun oud-leermeester. Beiden zijn ook betrokken bij de uitgave van twee nieuwe bundels bladmuziek van Herman: zijn koraalbewerking ‘Lof zij de Heer’ en ‘Tien korte psalmvoorspelen’.
Het boekje en de muziekbundels worden door Musiscript uitgegeven en zijn te bestellen via musiscript.nl
De publicatie belicht niet alleen zijn rol als organist en uitgever van cd’s en bladmuziek, maar ook zijn speurwerk in antiquariaten en boekwinkeltjes; Herman liet een omvangrijke privé-bibliotheek na met talloze zelden uitgevoerde orgelwerken die hij aan de vergetelheid wist te ontrukken.
Na zijn studie aan het Utrechts Conservatorium was Herman van Vliet gedurende meer dan vijftig jaar concertorganist in binnen- en buitenland. Hij was ook werkzaam als kerkorganist in Bodegraven, Oudewater, Woerden en Amersfoort. Hij gold als een specialist in het romantische orgelrepertoire, vooral van de Franse componisten Alexandre Guilmant, César Franck en Charles-Marie Widor.
Harmen Trimp belicht in het herdenkingsboekje de positie van Herman van Vliet ten opzichte van de orgeltraditie van Jan Zwart en Feike Asma. Frits Zwart biedt een impressie van de immense privé muziekcollectie die Herman naliet. Hans Fidom geeft een kijkje in de keuken: hij duikt in de klankwereld en registratie-aanpak waar Van Vliet furore mee maakte. Twee Franse collega’s, Jean-Pierre Lequay en Louis Robilliard, blikken terug op hun samenwerking en jarenlange vriendschap met Van Vliet. In interviews delen twee oud-leerlingen, Evan Bogerd en André van Vliet, ervaringen en herinneringen aan hun docent.