Alexandre Guilmant

Op 25 mei 2018 overleed Herman van Vliet. Gedurende zijn leven heeft hij zich in de breedst mogelijke manier ingezet voor de orgelcultuur. Als familie zijn we bezig zijn archief met bladmuziek, manuscripten, opnamen en parafernalia in kaart te brengen, te conserveren en beschikbaar te maken. Daarnaast zijn we bezig met het selecteren van (live-)opnamen die via de vernieuwde site van Festivo gepubliceerd zullen worden. Dit laat echter nog even op zich wachten.

Nu – een jaar later – kunt u een filmopname bekijken en beluisteren van twee duo’s van Alexandre Guilmant voor harmonium en piano die hij in maart 2018 heeft opgenomen met Elisabeth van Vliet, één van zijn kleindochters op de piano.

De aanleiding tot deze opname was de uitnodiging van de KVOK, de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici om op 24 maart 2018 een lezing te geven in de Waalse Kerk te Den Haag over Alexandre Guilmant. Eind februari bedacht Herman dat zo’n lezing niet kan zonder beeld en geluid kon, en vroeg zijn kleindochter om voor deze gelegenheid een paar duo’s voor piano en harmonium op te nemen. Het betreft dan ook geen puntgave uitvoering, maar eentje voor kleine kring om de charmante en lichtvoetige aard van deze muziek van Guilmant te illustreren. Herman had nog wel plannen op harmoniumgebied, maar had zich daarin nog niet geprofileerd, behalve een concert met Klaas Jan Mulder met wie hij de duo’s van Widor uitvoerde tijdens de Widoriade in 1997 in de Joriskerk te Amersfoort.

De Powerpoint presentatie bevat bijzonder beeldmateriaal van Guilmant. Er is geen tekst beschikbaar omdat Herman de lezing verder uit zijn hoofd deed.

De duo’s zijn als tweeluik opgenomen:

Vanwege de beperkte beschikbare tijd, is in het Scherzo een coupure aangebracht waarmee het trio is komen te vervallen. Overigens had Herman een zekere gave bij het inzetten van dit middel. In de eredivisie van het orgelrepertoire paste hij dat niet toe, maar bij onbekende stukken die hij als eerste op de lessenaar zette bleken deze ingrepen effectief. Iets wat aan het licht kwam wanneer collega’s het ook gingen programmeren en zich wel braaf door de minder geslaagde delen van zo’n compositie worstelden. Herman haalde weleens het voorbeeld aan van de coupure die Willem Mengelberg toepaste in het slotdeel van de Vijfde Symfonie van Tsjaikovski. Een uitvoering die Herman nog weleens beluisterde op een late zondagavond.

Gebruikte instrumenten: een Debain drukwindharmonium, bouwjaar 1882 serienummer 28144-37312 en een Yamaha vleugel.
Opname en Techniek: Eva Oosterveld
Opnamelocatie: Bergkerk te Amersfoort.

 

Links: